11 sty 10 najpopularniejszych amerykańskich przekąsek
Ostatnie 10 lat pokazało, że przystawki, przystawki, małe talerze i wspólne samplery zrewolucjonizowały sposób, w jaki jemy. Przystawki nie tylko zajmują pierwsze miejsce w menu, ale często są też idealnym miejscem do wprowadzenia nowych smaków i składników. Szefowie kuchni często używają przystawek, aby przetestować większe zmiany w menu, a goście są skłonni zaryzykować z nimi, ponieważ są mniejszym zobowiązaniem niż danie główne. Mniejsze porcje oznaczają również, że mogą występować składniki o silnym smaku lub składniki premium.
Tradycyjne ulubione przystawki – paluszki z kurczaka, pieczywo czosnkowe i skórki ziemniaczane – spadły w menu w ciągu ostatnich czterech lat. Te spadki potwierdzają fakt, że różnorodność i eksperymentowanie są niezbędne, ponieważ gusta gości również ewoluowały. Przystawki doskonale wpisują się w najważniejsze dzisiejsze trendy lifestylowe, a niektóre sugerują, że będą najlepszymi przystawkami super bowl : zmniejszenie porcji i cen; udostępnianie i pobieranie próbek; i jedzenie w biegu.
Jeśli chcesz stworzyć wyróżniające się menu, rozważ zadziwienie klientów wyborem przystawek. Aby pomóc Ci przewartościować i zaktualizować swoje menu, przyjrzyjmy się dzisiejszym kluczowym trendom.
1. ULICZNE TACOS
Królują dania inspirowane street foodem z Dalekiego Wschodu, Bliskiego Wschodu, Karaibów i Ameryki Łacińskiej. Na przykład uliczne tacos są tego doskonałym przykładem. Typowe wersje obejmują Taco Al Pastor w Taco Bell – mini tacos wypełnione łopatką wieprzową, grillowanym ananasem i kolendrą – oraz tacos Chicken Chorizo w Bar Taco, które są wypełnione zieloną kiełbasą chorizo z kurczaka i salsą z awokado.
2. OŚMIORNICA
Ponad 20% nowych pozycji w menu od 2010 roku dotyczy owoców morza. Szefowie kuchni szukali możliwości włączenia nowych rodzajów owoców morza do różnych potraw, a przystawki są jedną z nich. Ośmiornica wzrosła o ponad 17% w ciągu ostatnich czterech lat i pojawia się w menu przystawek w menu restauracji August Moon w USA, jako mała ośmiornica marynowana w ich charakterystycznym sosie cytrusowym. Aqua Grill serwuje sałatkę z ośmiornicy na ciepło z pieczoną papryką i winegretem z pieczonej cebuli.
3. SZAL NA KALAFIORA
Kalafior nadal jest królem wymiany żywności. Ta bezglutenowa alternatywa trzyma się jak ziarno i może z łatwością wchłonąć dowolne smaki. Od podpłomyków po „tłuczone ziemniaki” i imitacje skrzydełek, to warzywo szybko stało się ulubionym daniem obiadowym. Pieczony kalafior z Girl and the Goat cieszy się dużym uznaniem zarówno krytyków kulinarnych, gości restauracji, jak i influencerów . Restauracja i bar Christopher’s serwuje kalafior Buffalo z serem pleśniowym.
4. KUCHNIA WEGAŃSKA
Bez względu na to, czy są praktykującymi weganami, czy nie, goście stali się bardziej świadomi faktu, że mięso nie jest już jedynym źródłem białka. Opcje wegańskie znajdują się w ponad 11% wszystkich amerykańskich menu, a segment ten stale rośnie. Dzięki temu szefowie kuchni mogą wykazać się kreatywnością, zmieniając tradycyjne potrawy w nowy i interesujący sposób. Na przykład Fiction Kitchen oferuje swoje popularne „Frytki” z warzyw korzeniowych, podawane z „maślanką” chipotle lub pikantnym sosem orzechowym.
5. KUCHNIA AZJATYCKA
Knedle, sajgonki, tempura i inne azjatyckie przystawki poza bułkami jajecznymi mają swoje gwiazdy – nawet w nieetnicznych restauracjach. Przykładem tego jest CRAVE American Kitchen & Sushi Bar w Minneapolis, którego menu obejmuje poke z tuńczykiem, edamame (soja gotowana na parze) i bułki bambusowe (krewetki w tempurze z kremowym serkiem i awokado). Browar Bhavana serwuje popularne wegańskie, smażone na patelni Edamame i Ginger Dumpling. Kuchnia azjatycka znajduje się w ponad 31% wszystkich amerykańskich menu i nie zniknie w najbliższym czasie.
6. SKRZYDŁA WCIĄŻ SĄ RZECZĄ
Chociaż zdarzały się wahania cen, skrzydła nigdzie się nie wybierają. W rzeczywistości to danie znajduje się w 44% wszystkich menu w USA i stale rośnie. Oprócz popularności miejsc skoncentrowanych na skrzydłach, takich jak Buffalo Wild Wings , teraz zdobią one inne lokale, takie jak sieci dostawcze pizzy i rodzinne knajpki. Moonrakers ma swoje charakterystyczne Confit Wings smażone w tłuszczu z kaczki, podawane z szarpanym nacieraniem i sosem z mango. Skrzydełka są po prostu zabawne do jedzenia i mogą służyć jako naczynie do wszelkiego rodzaju zabawnych i ciekawych smaków. Ponieważ skrzydełka od lat są popularną przekąską, szefowie kuchni mogą testować nowe smaki w sosach do maczania. Najlepsze sosy do skrzydełek z kurczaka w 2019 roku to buffalo, barbecue, miód i czosnek.
7. SUWAKI
Chociaż suwaki nie są nowością, szefowie kuchni znajdują nowe i ciekawe sposoby na urozmaicenie tej ulubionej restauracji. Whisky Creek Wood Fire Grill oferuje suwaki wykonane z żeberek i suwaki Reuben Cuban; Firma Gordon Biersch Brewing Company dodała ostatnio suwaki z wołowiną i kiełbasą do swojego menu przystawek; oraz menu Islands Fine Burgers & Drinks, ich charakterystyczne suwaki Beachside z karmelizowaną cebulą, keczupem i piklami.
8. WODOROSTY
Wodorosty to nie tylko źródło pożywienia dla życia w oceanach – i mogą nadać niepowtarzalny smak wielu różnym potrawom. Co ważniejsze, ta roślina ma wiele ukrytych korzyści zdrowotnych, których pragną konsumenci. Wodorosty pojawiły się w ponad 15% menu w USA w ciągu ostatnich czterech lat. Benihana serwuje sałatkę z wodorostów z soją i sezamem i cytryna. Bar Ivar’s Seafood serwuje krewetki w kokosowej panierce z sosem sezamowym, sałatkę z ogórków i wodorostów oraz słodki sos chili.
9. WPŁYWY BLISKIEGO WSCHODU
W ostatnich latach bliskowschodnie smaki pojawiły się w restauracjach w całych Stanach Zjednoczonych, ale szefowie kuchni znajdują nowe możliwości włączenia tej kuchni etnicznej do swoich przystawek. Niektóre dania z menu, takie jak Jalapeño Cilantro Hummus i Falafel. Barney’s Gourmet Hamburgers zawiera bliskowschodni talerz podawany z hummusem, fetą, falafelem i warzywami.
10. BURRATA
Burrata odnotowała wzrost o ponad 113% we wszystkich amerykańskich menu, ale tylko 19% konsumentów wie, co to jest. Ten ser można podawać na wiele różnych sposobów i może stanowić wyjątkową i aromatyczną przystawkę. Tawerna Big City serwuje sałatkę Burrata Caprese z tradycyjnymi pomidorami, oliwą z oliwek i solą morską skropioną dojrzałym balsamico. Beretta menus Chleb Orzechowy z burratą i miodem grzybowo-truflowym.
Artykuł sponsorowany
No Comments