10 lut Deska do krojenia – jaką wybrać?
Deska do krojenia należy do niezbędnych akcesoriów kuchennych. Korzystamy z niej niemal codziennie – do krojenia kromek świeżego chleba, siekania pietruszki do zupy czy krojenia warzyw i owoców na mniejsze kawałki. Wykorzystujemy ją również jako podkładkę pod gorące naczynia, a nawet do serwowania przekąsek dla gości. Dostępne w sklepach deski różnią się między sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale przede wszystkim materiałem wykonania. Która z nich najlepiej sprawdzi się w kuchni? Przedstawiamy zalety i wady wszystkich dostępnych rozwiązań.
Drewniana deska do krojenia
Od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się drewniane deski do krojenia. Świetnie sprawdzą się nie tylko do krojenia żywności, ale również jako dekoracja kuchennego blatu. Z tego też względu z powodzeniem można je wykorzystać jako talerze do serwowania przekąsek. Tego typu deski są wykonywane z różnych rodzajów drewna, m.in.: dębu, buku, akacji, jesionu, gruszy, hebanu czy z drewna mango. To właśnie od rodzaju drewna będzie zależeć, czy deska będzie cechować się większą, czy mniejszą twardością. Poza tym deski drewniane występują w różnych kształtach i wielkościach. Dużą popularnością cieszą się też deski do krojenia z rantem – można je zahaczyć o krawędź stołu lub blatu, dzięki czemu deska nie będzie przesuwać się podczas pracy.
Zalety desek drewnianych:
- Drewno to naturalny materiał, który wykazuje właściwości bakteriobójcze.
- Nie tępią ostrzy noży.
- Drewniane deski wykazują właściwości samoregenerujące, dzięki czemu są w stanie zasklepiać niewielkie rysy, które powstaną podczas użytkowania.
- Świetnie nadają się do krojenia suchych produktów.
- Mają właściwości dekoracyjne.
Wady desek drewnianych:
- Drewno bardzo szybko wchłania wodę, odbarwia się i przesiąka zapachami.
- Nie można ich myć w zmywarce – wymagają właściwej pielęgnacji.
- W powstałych rysach mogą namnażać się bakterie.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?
Drewniane deski kuchenne będą nam dobrze służyć tylko wtedy, gdy będziemy je odpowiednio pielęgnować. Warto zatem trzymać się poniższych wskazówek:
- Przed pierwszym użyciem powinniśmy zabezpieczyć deskę olejem jadalnym. Wystarczy, że rozprowadzimy olej po całej jej powierzchni i pozostawimy do wyschnięcia. Taki zabieg impregnacji powinniśmy powtarzać przynajmniej raz w miesiącu.
- Po każdym użyciu należy deskę wyczyścić pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć ją do sucha.
- Od czasu do czasu warto posypać deskę solą kuchenną i pozostawić na noc. Sól zlikwiduje nieprzyjemny zapach, np. po krojeniu cebuli, a także osuszy i delikatnie rozjaśni drewno.
Bambusowa deska do krojenia
Coraz większą popularność zyskują bambusowe deski do krojenia. Ze względu na swój wygląd, są często mylone z deskami drewnianymi, a tak naprawdę powstają ze sprasowanej trawy. Deski bambusowe są niezwykle praktyczne, a do tego pięknie wyglądają i są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Zalety desek bambusowych:
- Bambus jest naturalnym i biodegradowalnym materiałem, dzięki czemu jest bezpieczny zarówno dla nas, jak i dla środowiska.
- Deski bambusowe są twarde i wytrzymałe, a zarazem lekkie.
- Nie wchłaniają wody i szybko schną.
- Nie tępią noży.
- Bambusowe deski nie odbarwiają się i nie przesiąkają zapachami.
Wady desek bambusowych:
- Nie można ich myć w zmywarce, ponieważ długi kontakt z wodą może uszkodzić strukturę bambusa.
- Podobnie jak deski drewniane wymagają odpowiedniej pielęgnacji.
Deska bambusowa do krojenia – jak zabezpieczyć?
Z deską bambusową musimy obchodzić się podobnie jak z deską drewnianą. Przed pierwszym użyciem warto ją zaimpregnować olejem jadalnym, a później powtarzać tę czynność przynajmniej raz na miesiąc.
Deska do krojenia z tworzywa sztucznego
Plastikowe deski do krojenia są równie popularne jak deski drewniane. Występują w wielu kształtach – prostokątnym, kwadratowym czy okrągłym. W sklepach można też spotkać deski w kształcie jabłka czy gruszki. Większość z nich ma praktyczne uchwyty.
Zalety desek plastikowych:
- Są higieniczne, ponieważ nie wchłaniają zapachów i nie sprzyjają namnażaniu się bakterii
- Cechują się wytrzymałością – są odporne na szorowanie czy działanie silnych detergentów.
- Deski plastikowe są lekkie i wygodne w przenoszeniu.
- Nadają się do mycia w zmywarce, dzięki czemu są łatwo do utrzymania w czystości.
- Nie tępią noży.
- Są tanie i powszechnie dostępne.
Wady desek plastikowych:
- Nie mają naturalnej ochrony przed nacięciami. Gdy zostaną zarysowane, zaczną pochłaniać zapachy, a w ich rowkach rozwiną się bakterie.
- Plastik można łatwo zabarwić. Po mocno barwiących produktach na desce pozostanie plama, która trudno będzie zmyć.
Szklana deska do krojenia
Deski szklane nie są zbyt popularne, choć coraz więcej osób się do nich przekonuje. Ich największym atutem są właściwości higieniczne – nie gromadzą się na nich bakterie i łatwo można je utrzymać w czystości.
Zalety desek szklanych:
- Są bardzo higieniczne – nie wchłaniają wilgoci ani zapachów, a do tego niestraszne im odbarwienia.
- Nadają się do mycia w zmywarce.
- Szkło jest wytrzymałe i odporne na zarysowania.
- Deski szklane są odporne na działanie nawet silnych detergentów.
- Doskonale nadają się do serwowania przekąsek.
- Pełnią funkcję dekoracyjną – można na nich nadrukować dowolną grafikę.
Wady desek szklanych:
- Szkło jest bardzo twarde. Sprawia to, że tępi noże.
- Po upadku deska szklana rozbije się na kawałeczki.
- Szkło jest śliskie, więc należy zachować ostrożność podczas przyrządzania posiłków.
Kamienna deska do krojenia – marmurowa lub granitowa
Do najbardziej wytrzymałych zaliczają się deski kamienne – marmurowe lub granitowe. Pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również dekoracyjną, gdyż dodają wnętrzu wyjątkowego charakteru.
Zalety desek kamiennych:
- Są bardzo wytrzymałe i odporne na działanie wysokich temperatur.
- Nie odbarwiają się, nie wchłaniają wilgoci ani zapachów.
- Deski kamienne są higieniczne – odporne na pleśń i bakterie.
- Są łatwe do utrzymania w czystości.
- Kamienny wzór pięknie się prezentuje.
- Doskonale nadają się do serwowania przekąsek.
Wady desek kamiennych:
- Granit i marmur to ciężkie materiały. Deska będzie więc niewygodna w przenoszeniu.
- Mają niechlubną zdolność do tępienia noży.
- Podobnie jak deski szklane, są dość śliskie.
Ceramiczna deska do krojenia
W sklepach znajdziemy jeszcze deski ceramiczne, które pod względem specyfikacji są podobne do desek szklanych i kamiennych. Takie deski są wykonane z ceramiki i najbardziej cenione za walory estetyczne.
Zalety desek ceramicznych:
- Są wytrzymałe i odporne na zarysowania.
- Nie chłoną zapachów ani wilgoci. Poza tym są odporne na odbarwienia.
- Nadają się do mycia w zmywarce. Do ich czyszczenia można używać detergentów.
- Deski ceramiczne są dostępne w wielu kolorach i wzorach, dzięki czemu pełnią funkcję dekoracyjną. Doskonale prezentują się na półce.
- Są wielofunkcyjne – sprawdzą się nie tylko do krojenia żywności, ale również do serwowania potraw, a także jako podstawki pod gorące naczynia.
Wady desek ceramicznych:
- Potrafią sporo ważyć, co może utrudniać komfortowe użytkowanie.
- Nie przetrwają upadku na podłogę ani kontaktu z tłuczkiem do mięsa.
- Ceramika jest dość śliska, dlatego podczas krojenia należy zachować ostrożność.
- Tępią noże.
Profesjonalne deski do krojenia
Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są deski do krojenia zarówno do domowego, jak i profesjonalnego użytku. Deski przeznaczone do gastronomii muszą jednak spełniać wytyczne HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Zgodnie z wytycznymi tego systemu, do każdego produktu należy zastosować inną deskę. Aby można było łatwo rozróżnić, do czego służą poszczególne deski, nadano im odpowiednie kolory. W gastronomii należy posługiwać się następującym podziałem:
- czerwona deska do krojenia – surowe mięso,
- niebieska deska do krojenia – surowe ryby i owoce morza,
- zielona deska do krojenia – warzywa i owoce,
- żółta deska do krojenia – drób surowy,
- brązowa deska do krojenia – mięso gotowane oraz wędliny,
- biała deska do krojenia – nabiał i pieczywo.
Podsumowanie
Jak widać, każda z wymienionych desek ma pewne zalety i wady. Dlatego trudno jest wskazać, która deska do krojenia jest najlepsza. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych potrzeb i oczekiwań. Przed zakupem deski, powinniśmy się więc dokładnie zastanowić, do czego będziemy ją wykorzystywać. Dzięki temu łatwiej podejmiemy odpowiednią decyzję. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup kilku desek, wykonanych z różnych materiałów. Wtedy deskę bambusową będziemy mogli wykorzystywać do krojenia produktów, a deskę ceramiczną do serwowania przekąsek naszym gościom.
W sklepach można też dostać deski dedykowane do konkretnego rodzaju żywności, np. deski do chleba, do serów czy deski ze składanymi bokami, które ułatwiają przesypywanie posiekanych warzyw. Dostępne są również całe zestawy desek, które przeznaczone są do krojenia różnych rodzajów żywności.
Malownicza B.
Posted at 08:00h, 12 sierpniaOsobiście korzystam tylko z desek drewnianych i bambusowych. Kiedyś miałam plastikowe, ale mocno zużywały się podczas użytkowania i w rezultacie powstawały takie „wiórki plastikowe”, Miałam też szklaną deskę i nie polecam nikomu – odgłosy noża stukającego o szkło podczas krojenia są nie do wytrzymania.