26 wrz Jakie garnki na indukcję będą najlepsze?
W polskich kuchniach od pewnego czasu króluje płyta indukcyjna. Trudno się temu dziwić – indukcja szybko się nagrzewa, pobiera niewielkie ilości prądu, a do tego jest bezpieczna podczas użytkowania. Musimy jednak pamiętać o zakupie specjalnych garnków, ponieważ zwykłe nie będą działać na płycie indukcyjnej. Jakie parametry powinny mieć garnki na indukcję? Na co zwrócić uwagę, aby wybrać zestaw, który spełni nasze oczekiwania?
Dlaczego zwykłe garnki nie działają na płycie indukcyjnej?
Zanim przejdziemy do omawiania cech, jakie powinny mieć garnki do płyty indukcyjnej, dowiedzmy się, dlaczego zwykłe garnki nie zadziałają na indukcji. Otóż płyta indukcyjna nie podgrzewa żywności w tradycyjny sposób. Owszem, wymaga podłączenia do prądu, ale pod jej powierzchnią nie znajdują się elektryczne grzałki, które emitują ciepło. Działanie płyty opiera się na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Pod jej powierzchnią znajdują się zwoje miedzianego drutu tworzące spirale. Podczas pracy przez te zwoje płynie zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Następnie zmienny strumień pola magnetycznego przenika przez podstawę metalowego garnka i generuje w niej prądy wirowe. Z kolei ich przepływ powoduje wydzielanie ciepła w garnku. Jak zatem widać, taki mechanizm wymaga zastosowania metalowych garnków. Jeśli garnek nie będzie mieć metalowego dna, nie będą mogły powstać prądy wirowe i w rezultacie gotowanie będzie niemożliwe.
Jakie garnki na indukcję? Rodzaje
Dobre garnki do płyty indukcyjnej mogą być wykonane z różnych materiałów. Należy pamiętać, że sam materiał wykonania garnka nie wpływa bezpośrednio na efektywność gotowania. Największe znacznie ma bowiem jego dno. Jeśli dno będzie metalowe, może zatem wybrać dowolne garnki do użytkowania na indukcji – wszystko zależy od naszych potrzeb i indywidualnych upodobań. Na rynku najczęściej znajdziemy:
- Garnki stalowe – przeważnie wykonuje się je ze stali nierdzewnej, która jest materiałem powszechnie wykorzystywanym w kuchni. Stalowe garnki na indukcję bez problemu znajdziemy w ofercie każdego producenta.
- Garnki ceramiczne – w sklepach znajdziemy garnki, które w całości są wykonane z ceramiki lub tylko pokryte powłoką ceramiczną.
- Garnki emaliowane – tego typu garnki zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej i pokryte kolorową emalią. Dzięki temu łatwo można je dostosować do stylu kuchni, sprawiając, że staną się jej dodatkową ozdobą. Musimy jednak pamiętać, że emalia dość łatwo odpryskuje, dlatego powinniśmy zachować ostrożność w czasie użytkowania garnków.
- Garnki żeliwne – są bardzo trwałe i odporne na różne uszkodzenia mechaniczne. Są jednak ciężkie, co dla niektórych może być sporą niedogodnością.
- Garnki miedziane – znakomicie przewodzą ciepło i szybko się nagrzewają. Poza tym nie wchodzą w reakcje z żywnością i są łatwe do utrzymania w czystości.
- Garnki aluminiowe – są dość tanie i bardzo lekkie. Szybko się nagrzewają, ale niestety jeszcze szybciej tracą skumulowane ciepło.
Dobre garnki na indukcję – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wiemy już, z jakich materiałów wytwarzane są garnki na płyty indukcyjne. Jednak, aby garnki pozwalały na efektywne gotowanie, muszą mieć jeszcze kilka ważnych cech. Przed zakupem zestawu garnków powinniśmy więc zwrócić uwagę na:
Dno garnka
To zdecydowanie najważniejszy element. Garnek powinien mieć dno ferromagnetyczne, czyli takie, do którego przyklei się magnes. Im lepsze właściwości ferromagnetyczne, tym gotowanie będzie przebiegać szybciej i efektywniej. Ważne jest również, aby dno garnka było płaskie i miało odpowiednią grubość. Jeśli podstawa będzie zbyt cienka, szybko zacznie się deformować przy dłuższym gotowaniu, a to z kolei sprawi, że nie będzie równomiernie rozprowadzać ciepła. Dobre garnki na indukcję powinny mieć dno o grubości ok. 5-10 mm, najlepiej składające się z kilku warstw. Natomiast najlepsze garnki na indukcję to takie, których dno składa się z 3-6 warstw.
Symbol indukcji na garnku
Każdy szanujący się producent oznacza garnki indukcyjne w odpowiedni sposób. Zazwyczaj na ich dnie znajduje się symbol indukcji, czyli zwojnica (ma ona postać kilku złączonych spiralek). Taki symbol informuje o tym, że garnek może być użytkowany na płycie indukcyjnej. Jeśli jednak na naczyniu nie ma żadnego oznaczenia, łatwo można sprawdzić, czy zadziała na indukcji – wystarczy użyć magnesu. Jeśli magnes przyciągnie się do dna, będzie to oznaczać, że garnek nadaje się do użytku na płycie indukcyjnej.
Rozmiar garnka
Jeśli mamy płytę indukcyjną z klasycznymi polami lub „krzyżykami”, będziemy musieli dopasować do nich wielkość garnka. Nasz garnek, rondel czy patelnia musi mieć taką samą lub niewiele mniejszą średnicę niż dane pole grzewcze. Jeżeli garnek będzie zbyt duży, nie nagrzeje się równomiernie, natomiast jeśli będzie zbyt mały – płyta grzewcza w ogóle go nie wykryje. Jeżeli mamy w kuchni płytę z panelami sensorycznymi, które od razu wyczuwają naczynia, to nie musimy przejmować się rozmiarem garnków.
Uchwyty garnków
Przed zakupem garnków powinniśmy sprawdzić, z jakiego materiału zostały wykonane uchwyty. Najlepiej wybrać takie uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Dzięki temu nie narazimy swoich dłoni na poparzenie. Dobrze by było, aby uchwyty miały również właściwości antypoślizgowe, ponieważ zapewnią one bezpieczeństwo i zwiększą komfort podczas przyrządzania potraw.
Pokrywki do garnków
Zdecydowana większość producentów sprzedaje garnki w zestawie z pokrywkami. Zwróćmy jednak uwagę, czy pokrywki są dobrze dopasowane do garnka i czy mają otwór odprowadzający nadmiar pary wodnej.
Garnki na indukcję – ranking 2021
W teorii wybór garnków na płytę indukcyjną wcale nie jest trudny. W rzeczywistości jednak trudno jest zdecydować się na konkretny komplet garnków, tym bardziej że ich oferta jest bardzo bogata i różnorodna. Przed zakupem powinniśmy poczytać opinie innych konsumentów, dzięki temu łatwiej nam będzie podjąć odpowiednią decyzję zakupową. Dla tych, którzy w dalszym ciągu nie wiedzą, jakie garnki na indukcję wybrać, przygotowaliśmy ranking pięciu polecanych zestawów.
Garnki na indukcję Tefal Duetto+ G719S734 7 el.
Ten praktyczny zestaw garnków został wykonany ze stali nierdzewnej 18/10. Garnki mają nitowane uchwyty, które nie nagrzewają się podczas użytkowania. Każdy garnek ma wyprofilowany dzióbek, który znacznie ułatwia przelewanie płynów czy odcedzanie wody. W zestawie znajdują się trzy garnki o różnych pojemnościach wraz ze szklanymi pokrywkami oraz praktyczny rondel. Dużą zaletą tego zestawu jest to, że producent daje na niego aż 10 lat gwarancji.
Zalety | Wady |
|
|
Garnki na indukcję Gerlach Simple 9 el.
Naczynia z linii Simple zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10, która jest trwała, odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Garnki mają płaskie, trójwarstwowe dno, które bardzo dobrze rozprowadza ciepło. Uchwyty są duże, dobrze wyprofilowane, co ułatwia przenoszenie garnków. Co więcej, podczas gotowania nagrzewają się jedynie do niskiej temperatury, więc nie musimy obawiać się o poparzenia dłoni. Zestaw składa się z 9 elementów: czterech garnków o pojemności 1,5 l, 2 l, 2,5 l i 4,5 l z pokrywkami oraz z naczynia do gotowania na parze.
Zalety | Wady |
|
|
Garnki na indukcję Zwieger Klassiker 11 el. 370275
Garnki wykonano ze stali nierdzewnej o symbolu SS 304 (18/8) – prozdrowotnej stali, którą wykorzystuje się do produkcji naczyń kuchennych. Grube, trójwarstwowe dno szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepła. Każdy garnek ma duże uchwyty, które zamocowano za pomocą spawów – nie ma zatem otworów na nity, w których z czasem mogłyby się gromadzić bakterie. Co więcej, w czasie gotowania uchwyty nie nagrzewają się do wysokiej temperatury. Są ciepłe, ale nie gorące. W zestawie Klassiker znajduje się aż 11 elementów: cztery garnki o pojemności 1,9 l, 2,6 l, 3,6 l, 4,7 l i 7 l wraz z pokrywkami, rondel o pojemności 1,9 l z pokrywką oraz garnek do gotowania na parze o pojemności 3 l.
Zalety | Wady |
|
|
Garnki na indukcję Zwieger Obsidian 6 el. Zga8429
Zalety | Wady |
|
|
Garnki na indukcję Ambition Berry 6 el. 68878
Ranking garnków na płytę indukcyjną zamyka zestaw Ambition Berry, w którego skład wchodzi 6 elementów: trzy garnki o pojemności 1,5 l, 3 l i 5 l wraz z pokrywkami ze szkła hartowanego. Garnki wyprodukowano ze stali nierdzewnej odpornej na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Dużą zaletą tych garnków jest wielowarstwowa konstrukcja dna – zbudowane jest z żelaza i aluminium, co sprawia, że szybko i równomiernie się nagrzewa. Producent wyposażył garnki w nitowane uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania.
Zalety | Wady |
|
|
Podsumowanie
Może niektórym wyda się to oklepane, ale wybierając garnki, warto też zwrócić uwagę na producenta. Jeśli kupimy zestaw garnków znanej, sprawdzonej marki, np. Gerlach, Tefal, Ambition, Zwieger, Zwilling czy Silit, będziemy mieć pewność, że garnki będą efektywnie pracować na indukcji. Na garnkach nie ma co oszczędzać – wiem to z własnego doświadczenia 🙂 Kiedyś kupiłam rondel na indukcję jakiejś randomowej firmy. Przez pierwszych kilka dni działał bez problemu, a późnej płyta przestała go wykrywać. W rezultacie został podarowany rodzicom, którzy mieli kuchenkę gazową. Warto zatem dopłacić trochę więcej gotówki i kupić lepszy zestaw garnków, który będzie nam dobrze służyć przez wiele lat.
Źródło zdjęcia głównego: Sprzedaż zdjęcie utworzone przez prostooleh – pl.freepik.com
Natalia
Opublikowany o 21:15h, 23 sierpniaJa serdecznie polecam od firmy Kohersen jedne z lepszych jakie miałam