Jak bezpiecznie unikać toksyn w naczyniach kuchennych? - Kuchenne Porady
1101
post-template-default,single,single-post,postid-1101,single-format-standard,bridge-core-3.3.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Jak bezpiecznie unikać toksyn w naczyniach kuchennych?

Wiele naczyń kuchennych zawiera toksyny, które potencjalnie mogą stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Na szczęście można bezpiecznie się przed nimi uchronić. W jaki sposób? Parę porad znajdziecie w niniejszym artykule, więc zapraszamy do lektury!

Użyj ceramiki

Większość naczyń ceramicznych nie zawiera metali takich jak ołów czy kadm, a kilka marek wspomina, że ich glazury są wykonane z nietoksycznych nieorganicznych minerałów i tlenków. Aby być tego podwójnie pewnym, upewnij się, że marka, którą jesteś zainteresowany, spełnia rodzie i europejskie standardy jakości.

Kolejną wielką zaletą ceramiki jest możliwość równomiernego gotowania nawet przy uwzględnieniu dużego ognia.

Użyj żeliwa

Używanie żeliwa do niektórych potraw to kolejna dobra opcja, aby uniknąć wymywania toksycznych chemikaliów do żywności. Jest używany od pokoleń, jest trwały, długowieczny i wymaga minimalnego czyszczenia. Może być również używany na płycie kuchennej, jak również do pieczenia i bardzo równomiernie rozprowadza ciepło. Jednak upewnij się, że prawidłowo „sezonowałeś” żeliwne naczynia kuchenne (chodzi tu zarówno o garnki, jak i patelnie) przed użyciem, aby stworzyć naturalną powierzchnię zapobiegającą przywieraniu.

Aby to zrobić, po prostu posmaruj żeliwo w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek i piecz je w temperaturze 350º przez godzinę. Po zakończeniu zdejmij patelnię, ostudź, a nadmiar oleju zetrzyj ręcznikami papierowymi.

Używaj naczyń ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna nie zawiera substancji chemicznych, takich jak BFR i teflon, co czyni ją doskonałą alternatywą dla plastikowych szpatułek i łyżek.

Patelnia stalowa SNB 24 cm. Źródło: prymusagd.pl

Używaj nieściernych środków czyszczących i gąbek

Jeśli używasz naczyń nieprzywierających lub metalowych, przestrzegaj się przed ściernymi gąbkami lub skrobaków, takich jak wełna stalowa. Mogą one powodować odpryskiwanie materiału zapobiegającego przywieraniu i chemikaliów, potencjalnie mieszając się z jedzeniem lub dalej uwalniając się w powietrzu.

Używaj naturalnych środków czyszczących i mydeł oraz operuj na małym ogniu

Podczas gdy Twoim priorytetem powinno być unikanie toksycznych naczyń kuchennych, czasami nie jest możliwe naprawienie wszystkiego z dnia na dzień. W międzyczasie pamiętaj, aby myć garnki i patelnie wyłącznie naturalnymi mydłami do naczyń, które nie zawierają dodatkowych środków chemicznych, które mogą dalej wchodzić w reakcję z toksynami i wzburzać je.

Ponadto staraj się nie gotować na dużym ogniu, ponieważ ciepło może często powodować przenikanie chemikaliów do żywności i do powietrza w postaci gazów.

Podsumowanie

Tak naprawdę całkowite wyeliminowanie toksyn z naczyń kuchennych nie jest możliwe. Nie oznacza to jednak, że nie da się bezpiecznie przed nimi uchronić, jak widać bowiem, opcji jest całkiem sporo. Podstawą są solidne garnki i patelnie, ponieważ te pozbawione solidności nie zapewniają żadnej ochrony. Ich powierzchnia, nawet odpowiednie pielęgnowana z czasem i tak ulegnie zniszczeniu, uwalniając tym samym groźne dla organizmu substancje.

Artykuł sponsorowany

[social_share show_share_icon="yes"]
No Comments

Post A Comment