24 sty La Reine de Saba – migdałowo-czekoladowe ciasto królowej Saby
Niektóre ciasta słyną z prostoty, inne z zaawansowanych technik, których trzeba użyć, by je przygotować. Jednak wszystkie desery, które w jakiś sposób przeszły do kanonu, słyną przede wszystkim z niezwykłego, niespotykanego smaku. Tak jest również w przypadku tego przysmaku – ciasta królowej Saby.
Ulubiony deser Julii Child
Chociaż nie jest to potwierdzone, wiele osób podaje, że Julia Child – słynna amerykańska kucharka i autorka książek kucharskich – po prostu uwielbiała ciasto królowej Saby. La reine de Saba było jej ulubionym deserem, dlatego też wiele przepisów znajdujących się w internecie bazuje na przepisie jej autorstwa. Co musisz wiedzieć o tym cieście? Tradycyjnie przygotowuje się go w tortownicy, dlatego koniecznie zaopatrz się w tę formę. Oczywiście niektórzy decydują się na pieczenie ciasta królowej Saby w formie kwadratowej, jednak jeśli już trzymać się oryginału, to po całości. Przygotowanie deseru nie jest skomplikowane, wymaga jedynie paru kilku niezbędnych składników, w tym rumu, który znajduje się w oryginalnym przepisie. Można zastąpić go jednak mocną kawą lub herbatą.
Składniki na ciasto królowej Saby
Przygotowując ciasto królowej Saby, musisz mieć w domu tylko kilka składników. Prawdopodobnie większość z nich i tak znajduje się już w Twojej spiżarni. To chociażby mąka tortowa, cukier, masło czy jaja. Do tego niezbędna będzie również gorzka czekolada oraz wspomniany wcześniej rum, który można jednak zastąpić espresso lub mocną, czarną herbatą. Tym, co czyni ciasto królowej Saby deserem wyjątkowym, są jednak nie rum czy spora ilość masła, a migdały. Dokładniej mielone migdały, które doskonale komponują się z czekoladą, tworząc ciasto delikatne w konsystencji i wyraziste w smaku. Ciasto królowej Saby musi zostać zwieńczone polewą czekoladową. Tu również niezbędna będzie czekolada, ale także trochę masła i rumu. Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zabrać się do pracy. Uwierz, że zrobienie tego deseru jest naprawdę proste.
Jak zrobić ciasto królowej Saby?
Ten prosty przysmak zrobisz w niecałą godzinę – włącznie z pieczeniem. Zacznij od rozpuszczenia 100 gramów czekolady w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już płynna, dodaj do niej dwie łyżki rumu, wymieszaj i odstaw całość do wystygnięcia. W tym czasie pół kostki masła ucieraj ze 100 gramami białego cukru. Masa powinna być biała i puszysta. Do masy maślanej dodaj trzy żółtka i ciągle ubijaj. Gdy będzie gotowa, możesz zająć się białkami. Ubij je na sztywno z odrobiną soli. Gotowa pianka przyda się za chwilę. Do masy z jajkami i masłem wlej czekoladę – upewnij się jednak, że nie jest ona gorąca, by jajka się nie ścięły. Powoli dodaj ¼ masy ubitych białek i wymieszaj. Następnie wsyp 50 gramów mąki, tyle samo mielonych migdałów i resztę piany z białek. Ciągle mieszaj, dodając jeszcze 60 gramów mąki. Nie używaj miksera – tu istotna jest delikatność łączenia składników. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy będzie się nagrzewać, przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj je. Będzie piekło się przez 25 minut. Gdy deser będzie gotowy, odstaw go do wystygnięcia i przygotuj polewę z pół tabliczki czekolady, 10 gramów masła i łyżki rumu. Wszystkie składniki połącz w kąpieli wodnej, a następnie polej nimi ciasto.
Ten pyszny deser z pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości. Jest delikatny, wyrazisty w smaku i naprawdę niepowtarzalny. A po więcej przepisów na tego typu ciasta zajrzyj na stronę W kuchni z Wedlem.
No Comments