05 lis Mała lodówka – jaką wybrać?
Choć wiele osób marzy o przestronnej kuchni, nie każdy może sobie na nią pozwolić. Mając do dyspozycji niewielki metraż, jesteśmy zmuszeni szukać rozwiązań, które pomieszczą wszystkie sprzęty AGD, tworząc przytulną i jednocześnie funkcjonalną kuchnię. Właśnie z myślą o takich pomieszczeniach powstała mała lodówka. Dobrze sprawdzi się w kuchni w bloku, w akademiku, na działce czy w mieszkaniu singla.
Mała lodówka – czyli jaka?
Na rynku dominują chłodziarki z zamrażarką u dołu. Jest to najczęściej wybierany typ lodówki przez konsumentów. Nie oznacza to jednak, że w sklepach nie znajdziemy lodówki o małych gabarytach. Takie modele często nazywane są podblatowymi, ponieważ zazwyczaj wstawia się je pod blat kuchenny. To właśnie dlatego ich wysokość przeważnie nie przekracza 85 cm. Małe lodówki mają zazwyczaj 50-60 cm głębokości i standardową szerokość, która wynosi 60 cm. Jeśli chodzi o pojemność, to z reguły nie przekracza ona 120 litrów.
Mała lodówka – wolnostojąca czy do zabudowy?
Aktualnie w sprzedaży dostępne są małe lodówki w dwóch wersjach – wolnostojącej i do zabudowy. Oba modele mają swoje wady i zalety. Modele wolnostojące są przede wszystkim tańsze i oferują większą pojemność. Poza tym można je łatwo przesunąć i dopasować do wolnej przestrzeni w kuchni. Co więcej, lodówkę wolnostojącą można ustawić na kilka sposobów – pod blatem kuchennym, obok szafek albo w zupełnie innym miejscu.
Po małe lodówki do zabudowy sięgają przede wszystkim osoby, które chcą stworzyć spójną aranżację kuchenną. Taką lodówkę umieszcza się bowiem w specjalnej zabudowie. Ma ona front meblowy, dzięki czemu z wyglądu przypomina po prostu większą szafkę. To dobre rozwiązanie dla niewielkich kuchni, ponieważ jednolita zabudowa i minimalizm pozwalają optycznie powiększyć przestrzeń. Należy jednak pamiętać, że lodówka do zabudowy będzie oferować mniejszą pojemność niż model wolnostojący, nawet jeśli będą mieć takie same wymiary. Wynika to z konstrukcji urządzeń przeznaczonych do zabudowy.
Mała lodówka – z zamrażalnikiem czy bez?
Warto pamiętać, że nawet małe lodówki mogą mieć wewnątrz zamrażarkę. W większości przypadków znajduje się ona na samej górze urządzenia i jest zamykana oddzielnymi drzwiami. Taki zamrażalnik ma zazwyczaj tylko jedną komorę, a jego pojemność nie przekracza 20 litrów. Spokojnie pomieści się kilka porcji mięsa, mrożonych warzyw czy owoców. Jeśli jednak uznamy, że nie potrzebujemy zamrażalnika, z powodzeniem znajdziemy na rynku samą chłodziarkę. Taka mała lodówka zazwyczaj ma dwie półki i szufladę na warzywa, a także kilka balkoników umieszczonych na drzwiach.
Ile kosztuje mała lodówka?
Ceny tego typu urządzeń są bardzo zróżnicowane. Na ostateczny koszt urządzenia wpływa bowiem wiele czynników, m.in. marka, wielkość lodówki, klasa energetyczna i dodatkowe funkcje. Za lodówkę w wersji mini, czyli taką, której wysokość nie przekracza 50 cm, zapłacimy około 350-500 zł. Natomiast na model typowo podblatowy, czyli o wysokości 85 cm, musimy przeznaczyć około 600-1000 zł. Najbardziej nowoczesne lodówki podblatowe, czyli takie, które mają wysokie klasy energetyczne i oferują funkcję automatycznego odszraniania mogą kosztować nawet grubo ponad 1000 zł. To samo dotyczy małych lodówek retro, stylizowanych na lata 50. Ich ceny sięgają nawet 1600 zł.
Kto powinien kupić małą lodówkę?
Ze względu na kompaktowe gabaryty, małe lodówki polecane są przede wszystkim właścicielom małych kuchni. Mają jednak znacznie szersze grono odbiorców. Będą również doskonałym wyborem dla osób mieszkających samotnie, a także dla pary, która częściej jada posiłki poza domem. Mała lodówka równie dobrze sprawdzi się w akademiku czy pokoju studenckim, a także w pokoju hotelowym i biurze. Pozwoli przechowywać niewielką ilość produktów spożywczych i szybko schłodzić napoje, które zawsze będą pod ręką.
Sitek
Posted at 06:57h, 28 listopadaCzy wolnostojąca lodówka może stać pod blatem kuchennym, który będzie opadał na jej bok?
admin
Posted at 19:19h, 14 grudniaZależy od lodówki. Większość dostępnych modeli oddaje ciepło bokiem, co oznacza, że nie można ich zabudować tak, aby płyta przylegała do boków. W takiej sytuacji konieczne jest zostawienie ok. 5-10 cm wolnej przestrzeni, aby zapewnić ujście ciepła. Natomiast jeśli lodówka oddaje ciepło tyłem, to boki można zabudować.