23 mar Pieprz czarny ziarnisty, grys czy mielony – który wybrać?
Pieprz czarny nie bez powodu nazywany jest „królem przypraw”. Jego kulinarne zalety znane są już od starożytności. Dzięki ostremu, wyrazistemu charakterowi pieprz doskonale podkręca smak każdej potrawy. Istnieją różne formy rozdrobnienia pieprzu – każda z nich ma swoje unikalne cechy i zastosowania. Wybór między pieprzem czarnym ziarnistym, grysem a mielonym, może być jednak trudny, dlatego omówimy ich najważniejsze właściwości. Podpowiemy też, który pieprz warto wybrać w zależności od przygotowywanej potrawy.
Pieprz czarny ziarno – wszechstronny składnik kulinarny
Pieprz czarny ziarnisty to jagoda wiecznie zielonego pnącza. Aby uzyskać pieprz czarny, zbiera się jeszcze niedojrzałe owoce, a następnie suszy na słońcu przez kilka dni. Proces suszenia wydobywa z ziaren pieprzu odpowiedni kolor, smak i aromat, a także przedłuża jego trwałość. Ziarenka pieprzu czarnego mają intensywny i ostry smak, który wyraźnie jest wyczuwalny na języku. Wystarczy zatem kilka ziarenek, aby podbić smak potrawy i nadać jej nieco pikantności. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością pieprzu, gdyż można przytłoczyć nim smak potrawy.
Pieprz w ziarnach najlepiej nadaje się do potraw, które wymagają długiego gotowania, czyli np. do gulaszy, zup i potraw duszonych. Dzięki temu ziarna pieprzu mają więcej czasu, aby uwolnić swoje aromaty. Pieprz w ziarnach świetnie sprawdzi się również jako dekoracja potraw. Oto potrawy, do których najlepiej nadaje się pieprz ziarnisty czarny:
- Mięsa – doskonale komponuje się z mięsem wołowym, wieprzowym, jagnięciną, indykiem i drobiem, niezależnie od sposobu przygotowania (np. pieczenie, grillowanie, smażenie).
- Ryby i owoce morza – wystarczy kilka ziarenek pieprzu, aby wzmocnić smak ryb i owoców morza, np. łososia, dorsza, krewetek czy małży.
- Zupy – w tym do kremów, rosołów i zup warzywnych.
- Sosy – pieprz czarny ziarnisty może być stosowany do różnego rodzaju sosów, w tym pomidorowych, śmietanowych, czosnkowych czy musztardowych.
- Marynaty – całe ziarna pieprzu nadadzą potrawie bardziej intensywnego smaku i charakterystycznej chrupkości.
- Sałatki – można dodać kilka ziarenek do sałatek, zarówno tych na bazie warzyw, jak i sałatek z makaronem, ryżem czy kaszą.
- Przetwory – ziarenka pieprzu czarnego dodaje się też do różnych przetworów, m.in. kiszonych ogórków czy marynowanej papryki.
Pieprz ziarnisty można dodawać w całości do wielu potraw. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zmielić go w moździerzu lub młynku bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy, aby nie stracił swojego aromatu.
Pieprz czarny grys – drobne ziarenka, wielka moc smaku
Pieprz grys to inaczej pieprz młotkowany, a dokładniej mówiąc, częściowo rozdrobnione ziarna pieprzu czarnego. Jest szczególnie popularny w kuchni indyjskiej, meksykańskiej i francuskiej, gdzie dodawany jest do różnego rodzaju sosów, marynat, zup i mięs. Ma on intensywniejszy, bardziej pikantny smak, niż pieprz mielony. Jednak doskonale łączy się z innymi przyprawami i ziołami, wydobywając z potraw pyszny smak i aromat. Pieprz czarny grys ma również właściwości konserwujące, dzięki czemu utrzymuje świeżość potrawy. Właśnie z tego względu dodaje się go do mięs i różnego rodzaju potraw mięsnych. Co ważne, pieprz grys jest uniwersalny. Oznacza to, że z powodzeniem można go stosować niemal do wszystkich potraw, zarówno ciepłych, jak i zimnych.
Pieprz czarny grys nadaje się do:
- różnego rodzaju mięs – wieprzowiny, baraniny, wołowiny, jagnięciny,
- zup,
- galaretek i bulionów rybnych,
- marynat i ciemnych sosów,
- risotto,
- sałatek.
Pieprz grys nada każdej potrawie lekko ostrego posmaku. Warto jednak pamiętać, że do gorących dań pieprz dodaje się dopiero pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie może stracić swój aromat.
Pieprz czarny mielony – klasyk kulinarny o niezwykłym smaku
Jak sama nazwa wskazuje, pieprz mielony powstaje z wysuszonych, mielonych owoców pieprzu czarnego. Ze względu na łatwość użytkowania, to właśnie ta forma rozdrobnienia pieprzu cieszy się największą popularnością na świecie. Pieprz mielony króluje nie tylko w kuchniach, ale również na stołach w barach i restauracjach. Sypie się go bezpośrednio do przyrządzanego dania, najlepiej pod koniec gotowania. Można również doprawić nim już gotowe danie, podane do stołu. W obu przypadkach pieprz mielony bez problemu połączy się z innymi składnikami, nadając potrawie pikantności i intensywności aromatu.
Pieprz czarny mielony jest uniwersalną przyprawą, co sprawia, że może być dodawany do wszystkich potraw, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Nadaje się do:
- wszystkich rodzajów mięs,
- ryb, a nawet owoców morza,
- tłustych potraw,
- zup,
- makaronu, ryżu i kaszy,
- potraw warzywnych,
- sałatek,
- sosów,
- kanapek,
- a nawet ciast i deserów, aby przełamać ich słodkość pikantnym smakiem.
Należy jednak pamiętać, że pieprz mielony może utracić swoje właściwości w czasie przechowywania. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub pojemnikach, z dala od ciepłych i słonecznych miejsc.
Który pieprz wybrać?
Wybór między pieprzem ziarnistym, grysem a mielonym, będzie uzależniony głównie od specyfiki przygotowywanej potrawy, lecz także od naszych upodobań smakowych. Jeżeli zależy nam na wzbogaceniu smakiem i aromatem potraw, które wymagają długiego, powolnego gotowania, najlepszym rozwiązaniem będzie pieprz w ziarnach. Z kolei pieprz grys z racji mniejszej struktury i łagodniejszego smaku, doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju sałatek, makaronów czy warzyw duszonych na patelni. Natomiast pieprz czarny mielony polecany jest do niemal każdej potrawy. Warto mieć go w kuchni, aby móc szybko dodać pikanterii ulubionej potrawie lub po prostu posypać kanapkę z pomidorem dla wzbogacenia jej smaku.
No Comments